Žene u perimenopauzi suočene s povećanim rizikom od depresije i manije


Žene u perimenopauzi suočene s povećanim rizikom od depresije i manije

Nova studija otkriva da žene mogu biti izložene većem riziku od razvoja manije i velikog depresivnog poremećaja tijekom perimenopauze, što je razdoblje oko menopauze.

Perimenopauza se odnosi na godine oko zadnje menstruacije kada jajnici postupno prestaju raditi.

Oko 80% žena razvije neuropsihijatrijske simptome u tom razdoblju, uključujući simptome povezane s raspoloženjem, kognitivnu disfunkciju, poremećaje spavanja i, najčešće, valove vrućine.

Inače, samo je nekoliko studija pokazalo da perimenopauza može povećati rizik od razvoja psihijatrijskih komplikacija, uključujući veliki depresivni poremećaj, poremećaje iz spektra shizofrenije i bipolarni poremećaj.

Ova studija pokazala je da perimenopauza može značajno povećati rizik od prve pojave psihijatrijskih poremećaja kod žena. Najveći učinak perimenopauze primijećen je na stope incidencije manije.

Žene bez povijesti manije pokazuju više od 2 puta veći rizik od razvoja manije po prvi put tijekom perimenopauze u usporedbi s onim tijekom prije i nakon menopauze. Hormonalne promjene do kojih dolazi tijekom perimenopauze mogle bi biti odgovorne za pojavu manije.

Što se tiče velikog depresivnog poremećaja, studija otkriva povećanu stopu učestalosti tijekom perimenopauze, koja se smanjila, ali je ostala visoka tijekom postmenopauze.

To ukazuje da biopsihosocijalni izazovi povezani sa starenjem igraju ulogu u pokretanju velikog depresivnog poremećaja kod žena, uz hormonalne promjene povezane s perimenopauzom.

Studija nije mogla pronaći nikakvu značajnu povezanost između perimenopauze i rizika od prve pojave poremećaja iz spektra shizofrenije. 

Izvor:
Nature Mental Health