Ovim testom provjerava se postoje li tragovi krvi u stolici.
Irigografija
Ovo je posebna vrsta rendgenske pretrage kojom se omogućuje pregled debelog crijeva u cijelosti. U završno crijevo umeće se tanka cjevčica putem koje se unosi kontrastno sredstvo i zrak kako bi se ustanovile moguće nepravilnosti u ispunjenost crijevne šupljine tj. otkrile neuobičajene izrasline ili polipi.
Rektoskopija
Koristi se kruta ili fleksibilna optička cijev kojom se pregledava završni dio debelog crijeva. Ovom je metodom moguće uzeti materijal (komadić crijevne sluznice) za patohistološku analizu, te odstraniti patološke izrasline - polipe. Gotovo polovica svih polipa debelog crijeva nalazi se na ovom području. Uklanjanjem polipa sprečava se nastanak raka.
Kolonoskopija
Koristi se fleksibilna optička cijev kojom se pregledava debelo crijevo u cjelosti. Ovom je metodom također moguće uzeti materijal za patohistološku analizu, te odstraniti patološke izrasline - polipe. Uklanjanjem polipa sprečava se nastanak raka. Prilikom ove pretrage, bolesniku se obično daje blagi sedativ.
Ultrazvučni pregled
Ovo je neinvazivna pretraga trbušnih organa putem uređaja koji proizvodi visokofrekventne zvučne valove u svrhu pronalaženja tumorske tvorbe odnosno znakova lokalnog ili udaljenog širenje raka.
Japanski znanstvenici otkrili su da morska bakterija Photobacterium angustum pokazuje izvanrednu terapijsku učinkovitost protiv raka debelog crijeva. Naime, pokazalo se, da P. angustum, u svom prirodnom, nemodificiranom obliku, selektivno nakuplja u tumorskim tkivima i inducira i izravnu lizu tumora i snažnu imunološku aktivaciju.
14.11.2025. 15:2414.11.2025. 15:09
| JAMA Oncology | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Rak debelog crijeva nekada se povezivao sa starošću, ali dijagnoze su postale sve češće kod odraslih osoba u dobi od 50 godina ili mlađih, posebno u zemljama s visokim prihodima. Nova studija sugerira važnu vezu s ultraprerađenom hranom. Naime, analizirajući prehranu i rezultate kolonoskopije gotovo 30.000 žena, otkrio se, da su žene koje su konzumirale najviše ultraprerađene hrane imale 45% veći rizik od razvoja adenoma, koji mogu biti prekursori ranog kolorektalnog karcinoma.