Alirokumab smanjuje opasni koronarni plak i stabilizira lezije visokog rizika


Alirokumab smanjuje opasni koronarni plak i stabilizira lezije visokog rizika

Alirokumab u kombinaciji sa statinima ne samo da smanjuje koronarni plak, već i transformira visokorizične lezije u stabilne fenotipove koji štite srce, nudeći novu nadu za smanjenje budućih srčanih događaja, ukazuje nova studija.

Inače, brojne studije otkrile su da se blagi aterosklerotični plakovi u arterijskim segmentima često ne liječe u vrijeme prethodnog vaskularnog događaja, uzrokujući pojavu akutnih aterotrombotičkih događaja u tim segmentima zbog brze progresije plakova.

Arterijski segmenti koji su destabilizirani zbog brzog napredovanja ovih plakova, koji se nazivaju koronarne lezije, odgovorni su za postupno povećanje rizika od budućih kardiovaskularnih događaja. Studije koje su koristile intrakoronarne snimke pokazale su da terapije usmjerene na snižavanje razine lipida mogu smanjiti sadržaj lipida i cjelokupno opterećenje aterosklerozom u bolesnika s koronarnim lezijama.

Alirokumab je potpuno humano IgG1 monoklonsko protutijelo koje se s visokim afinitetom i specifičnošću vezuje za proproteinsku konvertazu suptilizin keksin tipa 9. PCSK9 se vezuje za receptore lipoproteina niske gustoće na površini hepatocita kako bi potaknuo razgradnju LDLR-a unutar jetre. LDLR je primarni receptor koji odstranjuje cirkulirajući LDL i stoga pad vrijednosti LDLR-a uzrokovan djelovanjem PCSK9 dovodi do viših vrijednosti LDL-C u krvi. Inhibiranjem vezivanja PCSK9 za LDLR, alirokumab povećava broj LDLR-a dostupnih za odstranjivanje LDL-a i na taj način snizuje vrijednosti LDL-C.

Izvor:
JAMA Cardiology