Novi dokazi o vezi između dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti


Novi dokazi o vezi između dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti

Novo laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima nudi uvid u ono što se događa na molekularnoj razini što bi moglo uzrokovati da ljudi s dijabetesom razviju Alzheimerovu bolest.

Studija je dodatak sve većem broju istraživanja o vezama između dijabetesa tipa 2 i Alzheimerove bolesti, koju su neki znanstvenici nazvali "dijabetesom tipa 3". 

Smatra se, da su dijabetes i Alzheimerova bolest snažno povezani, a poduzimanjem preventivnih mjera ili mjera za poboljšanje dijabetesa može se spriječiti ili barem značajno usporiti napredovanje simptoma demencije kod Alzheimerove bolesti.

Dijabetes i Alzheimerova bolest dva su najbrže rastuća zdravstvena problema u svijetu. Dijabetes mijenja sposobnost tijela da pretvori hranu u energiju i pogađa otprilike 1 od 10 odraslih osoba u SAD-u. Alzheimerova bolest, oblik demencije koji uzrokuje progresivno opadanje pamćenja i vještina razmišljanja, među 10 je vodećih uzroka smrti u SAD-u.

Ovo istraživanje otkrilo je da prehrana bogata mastima potiskuje ekspresiju proteina, nazvanog Jak3, i da su miševi bez ovog proteina doživjeli niz upala počevši od crijeva, krećući se kroz jetru do mozga. U konačnici, miševi su pokazali znakove simptoma sličnih Alzheimerovoj bolesti u mozgu, uključujući prekomjerno izražen mišji beta-amiloid i hiperfosforilirani tau, kao i dokaze kognitivnog oštećenja.

Izvor:
American Society for Biochemistry and Molecular Biology