Povezanost između prehrane i rizika od raka debelog crijeva


Povezanost između prehrane i rizika od raka debelog crijeva

Znanstvenici iz Južne Koreje istraživali su genetske varijante koje mijenjaju povezanost između prehrane i rizika od raka debelog crijeva (CRC). Pritom su otkrili da jednonukleotidni polimorfizmi (SNP) u EPDR1 genu mogu modificirati utjecaj unosa ribe na rizik od raka debelog crijeva. Nadalje, istaknuli su potencijalne puteve koji leže u osnovi veze između konzumacije čaja, mlijeka, sira i alkohola i razvoja CRC-a.

Rak debelog crijeva je drugi najrašireniji rak u Europi (12,9%) i nalazi se među prva tri najčešće dijagnosticirana raka u muškaraca i žena u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK). Dokazi sugeriraju da je konzumacija mesa i alkohola povezana s povećanim rizikom od raka debelog crijeva.

S druge strane, unos ribe, mlijeka, voća i povrća pokazuje obrnutu povezanost s rizikom od raka debelog crijeva. Genetski čimbenici, koji čine 3,5% do 10,5% varijacija, mogu utjecati na prehrambene navike i rizik od raka debelog crijeva.

Na primjer, specifični geni utječu na metabolizam karcinogena u kuhanom mesu i mijenjaju asocijacije. Slično tome, utvrđeno je da je povrće iz skupine krstašica (kupusnjača) obrnuto povezano s rakom debelog crijeva kod osoba s određenim nedostatkom enzima.

Napredak tehnologije omogućio je studije povezanosti na cijelom genomu koje otkrivaju lokuse genetske osjetljivosti i olakšavaju procjenu interakcija gena i prehrane u genomu. Prehrambeni čimbenici mogu utjecati na patogenezu raka debelog crijeva modulacijom ekspresije gena putem metabolita ili aktiviranjem složenih metaboličkih putova.

Izvor:
JAMA Network Open