Prehrana koja nije bogata vlaknima tinejdžerima povećava rizik od srčane bolesti i dijabetesa
Nova studija provedena na 559 tinejdžera u dobi od 14 do 18 godina pokazala je da tinejdžeri u prosjeku konzumiraju samo jednu trećinu preporučene dnevene količine vlakana, što za posljedicu ima povećanje rizika od srčane bolesti i dijabetesa.
Nažalost, pokazalo se da je samo 1 posto tinejdžera konzumiralo preporučenu dnevnu količinu vlakana, 28 grama za žene i 38 grama za muškarce.
Tinejdžeri koji nisu konzumirali dovoljne količine vlakana obično su imali veći opseg u struku te povišene razine čimbenika upale u krvi, za koje se zna da su glavni čimbenici rizika za kardiovaskularne bolesti i dijabetes.
Jednako tako pokazalo se da je konzumiranje hrane koja nije bogata vlaknima povezano s povišenim razinama tjelesnih masti u žena, no ne i u muškaraca.
Stoga bi prema mišljenju stručnjaka tinejdžeri trebali više jesti voće, povrće i cjelovite žitarice.
No ponekad nisu skloni konzumiranju hrane bogate vlaknima zbog popratnih pojava kao što su vjetrovi, nadutost i proljev.
Izvor:
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism