Statini povezani s blagim rizikom od dijabetesa


Statini povezani s blagim rizikom od dijabetesa

Jedan od vodećih uzroka smrtnosti u svijetu su kardiovaskularne bolesti, pri čemu je lipoprotein niske gustoće (LDL) kolesterol glavni čimbenik rizika za aterosklerotsku kardiovaskularnu bolest.

Rizik od ateroskleroze također se značajno povećava kod dijabetičara. Vjeruje se da liječenje statinima kao što je 3-hidroksi-3-metilglutaril-koenzim A inhibitor reduktaze smanjuje učestalost ishemijskog moždanog udara i srčanog udara (infarkta miokarda) za jednu četvrtinu za smanjenje LDL kolesterola od 1 mmol/L.

Međutim, nalazi iz nedavnih meta-analiza pokazali su da su standardni režimi terapije statinima povezani s 10%-tnim povećanjem rizika od nove pojave dijabetesa.

Nova studija je otkrila, da je uporaba statina doista povezana s povećanjem novonastalih dijabetesa, iako je povezanost bila umjerena i ovisna o dozi. Nadalje, dok je blagi porast glikemije primijećen nakon liječenja statinima, većina dijagnoza novonastalog dijabetesa bila je kod pojedinaca čiji su osnovni glikemijski markeri već bili prilično blizu pragu za dijagnosticiranje dijabetesa.

Svako potencijalno povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti zbog hiperglikemijskog učinka statina bilo je ublaženo ukupnim smanjenjem kardiovaskularnog rizika zbog terapije statinima.

Izvor:
The Lancet Diabetes & Endocrinology