SAD: Broj djece alergične na kikiriki u porastu
Prema najnovijim podacima iz SAD-a, broj djece koja su alergična na kikiriki se od 2010. godine povećao za 21 posto. Procjenjuje se da oko 2,5 posto najmlađih ima ovu vrstu alergije na hranu.
Prema najnovijim podacima iz SAD-a, broj djece koja su alergična na kikiriki se od 2010. godine povećao za 21 posto. Procjenjuje se da oko 2,5 posto najmlađih ima ovu vrstu alergije na hranu.
Žene koje tijekom trudnoće imaju povećani unos slobodnih šećera izlažu svoju buduću djecu većem riziku od razvoja alergija i alergijske astme, ukazuje nova britanska studija. Inače, kod alergijske astme alergeni izazivaju astmu.
Izgleda da su pretile djevojčice izložene značajno većem riziku od razvoja astme, alergije na hranu i atopijskog dermatisa nego djevojčice koje imaju normalnu tjelesnu težinu, ukazuje nova američka studija. Što se pak tiče pretilih dječaka, u njih je uočen suprotan učinak, naime, u njih je rizik od astme, alergije na hranu i atopijskog dermatitisa nešto umanjen u odnosu na dječake s normalnom tjelesnom težinom.
Izloženost pasivnom pušenju u prvih nekoliko tjedana života, može kod djeteta povećati rizik od razvoja alergije na hranu, ukazuje nova studija provedena u Švedskoj na gotovo 3.800 djece. Inače, rano izlaganje pasivnom pušenju dobro je poznati čimbenik rizika za astmu, a u nekim istraživanjma i za alergijsku senzibilizaciju i atopijski dermatitis.
Prema rezultatima nove studije, tri godine liječenja sa sublingvalnom imunoterapijom nužne su za dugotrajnu kontrolu umjerenog do teškog alergijskog rinitisa. Naime, pokazalo se da dvogodišnja sublingvalna imunoterapija u osoba s alergijom na pelud trava, nije učinkovitija od placeba u ublažavanju simptoma alergije jednu godinu nakon završetka liječenja.
Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, desetu godinu uzastopce organiziraju obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni, na datum koji je simboličan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271.
Analiza 146 studija pokazala je da rano uvođenje jaja i kikirikija u dječju prehranu može kod djece smanjiti rizik od razvoja alergije na hranu. Naime, djeca koja su počela jesti jaja u dobi od 4 do 6 mjeseci starosti, imala su manji rizik od razvoja alergije na jaja. Isti učinak uočen je i kod ranijeg uvođenja kikirikija u prehranu. Djeca koja su počela jesti kikiriki u dobi od 4 do 11 mjeseci starosti imala su manji rizik od alergije na kikiriki nego djeca koja su u kasnije počela jesti kikiriki.
Istraživanje koje je analiziralo informacije gotovo 363.000 djece pokazalo je da su djeca s alergijama na hranu izložena većem riziku od razvoja astme i peludne groznice. Također, treba istaknuti da navedeni rizik raste s brojem alergija na hranu.
Prema rezultatima istraživanja koje su proveli nizozemski znanstvenici s Utrecht University, osobe koje su dobivale antibiotike tijekom prve dvije godine života izložene su većem riziku od razvoja određenih alergija kasnije u životu.