Konzumiranje mesa i mesnih prerađevina povisuje rizik od srčane bolesti
Prema rezultatima nove studije, konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina povezano je sa značajno većim rizikom od srčane bolesti i smrti.
Prema rezultatima nove studije, konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina povezano je sa značajno većim rizikom od srčane bolesti i smrti.
Prakticiranje visokoproteinske prehrane može povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, uključujući srčanu bolest, hipertenziju i moždani udar, pokazalo je novo istraživanje koje su proveli američki znanstvenici s Penn State College of Medicine.
Povišena razina lipoproteina niske gustoće (LDL) ili lošeg kolesterola poznati je čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularne bolesti, uključujući srčanu bolest, hipertenziju i moždani udar. Suprotno uvriježenom mišljenju da kokosovo ulje može pogodovati kardiovaskularnom zdravlju, analiza 16 istraživanja pokazala je da je konzumacija kokosovog ulja povezana s višom razinom LDL-a i ukupnom razinom kolesterola.
Osobe koje su preživjele srčani udar, a imaju višak kilograma oko struka, izložene su većem riziku od drugog srčanog udara, ukazuje nova studija. Inače, prethodna istraživanja pokazala su da je abdominalna (trbušna) pretilost važan čimbenik rizika za prvi srčani udar.
Rezultati nove studije ukazuju da su osobe koje su pretrpjele moždani udar također izložene i većem riziku od srčanog udara i drugih velikih kardiovaskularnih događaja, trideset dana od moždanog udara.
Pojedinci koji imaju povijest kardiovaskularnih bolesti trebali bi biti prepoznati kao visoko rizična populacija za zatajenje bubrega, ukazuje nova studija. Smatra se da liječnici trebaju biti svjesni da je kardiovaskularna bolest važno rizično stanje te da na najmanju moguću mjeru trebaju svesti tretmane koji su toksični za bubrege kod takvih osoba.
Pijenje čaja najmanje tri puta tjedno povezano je s duljim i zdravijim životom, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da je habitualno konzumiranje čaja povezano s manjim rizikom od kardiovaskularne bolesti i smrti. Povoljni učinci po zdravlje najviše su bili izraženi kod konzumiranja zelenog čaja.
Izgleda da prehrana koja sadrži crvene ljute paprike može pomoći u smanjivanju rizika od srčane bolesti, ukazuje nova studija.
Poznato je da prekomjerna konzumacija alkohola uništava jetru, a sada je nova studija pokazala da ona također oštećuje srčani mišić. Prekomjerna konzumacija alkohola povezana je s alkoholnom kardiomiopatijom, srčanim udarom, aritmijama, moždanim udarom i hipertenzijom.
Prema mišljenju znanstvenika, rana dijagnoza, prevencija i liječenje teške kronične upale može smanjiti rizik od kroničnih bolesti i smrti. Inače, bolesti povezane s upalom odgovorne su za oko 50 posto svih smrtnih slučajeva u svijetu.