Kontracepcija

Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 4307 | Broj poruka: 50719

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.

diane 35

Autor Poruka

nina1

02.11.2008. 19:45

Poštovani,
ginekolog mi je propisao Diane 35 bez ikakvih krvnih pretraga. Nakon pola godine uzimanja, napravila sam pauzu i već ih oko 2 mjeseca ne pijem. E sada, moj je ginekolog rekao da sad nema potrebe za krvnim pretragama, tek nakon godine dana uzimanja. Kako su me sva ova događanja sa Yasminom prestrašila, i u zadnje vrijeme naglask je upravo na potrebi krvnih pretraga prije uzimanja kontracepcije zanima me vaše mišljenje. Da li da inzistiram na krvnim pretragama prije ponovnog početka uzimanja Diana 35?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Dr. sc. Romana Dmitrović, dr. med.

02.11.2008. 20:55

Ne, vaš je ginekolog u pravu, krvne pretrage nisu potrebne. Bile bi potrebne u slučaju da ste bolesni, ali tad vjerojatno ne bi ni dobili kontraceptive.

nina1

03.11.2008. 16:55

želim vjerovati u to, ali i moja prijateljica je bila zdrava potpuno, ginekolog joj je bez krvnih pretraga propisao Yasmin i završila je sa trombom u nozi.
Ne kažem da je svemu tome uzrok Yasmin i ne želim nikoga plašiti, ali ti slučajevi su postali malo prečesti, a sumnja prevelika! A znamo da su sve kontracepcijske pilule vrlo sličnog hormonskog sastava.

03.11.2008. 17:40

A mislite da ne bi dobila trombozu da je išla vaditi krv, da bi se po krvi nešto vidjelo? Tu ste u krivu, i zato vađenje krvi nije potrebno. Trombozu će dobiti ljudi skloni trombozi, što se utvrđuje u razgovoru i na pregledu kod ginekologa.
Ti slučajevi se dešavaju u 30 od 100000 žena koje uzimaju pilule, a u 20 od 100000 žena koje ne uzimaju ništa. Jedna od 100 žena s trombozom će umrijeti, ili 1 od 350000 žena koje uzimaju pilule, jedna od 500000 žena koje ne uzimaju ništa.
Previše? Ne znam, svatko za sebe zna koja mu je tolerancija rizika. Ne znam ni koliki je rizik smrti u nekim svakodnevnim situacijama, tipa vožnje autom, ali nekako mi se čini da se u autu češće pogiba nego od kontraceptiva.

d1

04.11.2008. 11:40

Poštovana doktorice,
počela sam piti diane 35 i završila sam prvu kutiju, prošao je period od sedam dana, ali mi se dogodilo da sam zagubila recept i dok sam dobila novi prošlo je već tri dana da kasnim s novom kutijom, tj. počela bih 4. dan od sedmodnevne pauze. Moja ginekologica nije tu pa mi je jako važan i hitan Vaš odgovor, mogu li normalno nastaviti piti, koji su mogući problemi, i kako to utječe na kontraceptivnu djelotvornost pilula? Uz to, imala sam nezaštićen odnos 6. dan pauze, kolike su šanse da ostanem trudna? Unaprijed hvala!

04.11.2008. 12:40

Nećete ostati trudni od odnosa u pauzi, međutim sad bi mogli. Možete početi sad, i koristiti kondom slijedeća 2 tjedna, ili čekati slijedeću menstruaciju

d1

04.11.2008. 16:50

Hvala još jednom na odgovoru! Htjela sam još napomenuti da pilule koristim primarno radi problematične kože lica, tj. akni, pa me zanima hoće li to kašnjenje s drugom kutijom imati nekakv negativan utjecaj na terapiju?

04.11.2008. 17:50

Ne, čisto lice će ostati dugo, često i zauvijek nakon prestanka uzimanja kontracepcije.