Pedijatrija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 6653 | Broj poruka: 26469

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

Poliklinika Salvea
Zagreb, Zagrebačka cesta 126


Candida - opasna ili ne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aandreja

07.06.2012. 11:10

Poštovani,

Devojčica je stara 2 godine, dojena do godinu dana, nije imala nikakvih zdravstvenih tegoba do polaska u vrtić. Sa polaskom u vrtić, sa godinu dana, kreću česte upale gornjih respiratornih organa koje pedijatar leči antibioticima. Nakon upotrebe antibiotika prestaje temperatura, ali dete i dalje ima problem sa zapušenim nosom. Sekret se menja, od prozirnog do gustog, zelenkastog.

Sa godinu i pol pedijatar skrece pažnju na veliki stomak, rađen je ultrazvuk gornjeg abdomena, nalaz uredan, ali je konstatovano da dete ima mnogo plinova u stomaku koji su ometali pregled. Inače devojčica je pila dosta sokova i jela dosta slatkiša, što je sad značajno smanjeno. Osim toga, često ima pelenski osip, koji se smiruje upotrebom kreme sa cinkom. U vrtiću su napomenuli da je kod jednog deteta takav osip bio uzrokovan Candidom pa smo to napomenuli pedijatru, ali on je odbacio tu mogućnost i rekao da nema potrebe da se radi analiza stolice na gljivice

Da li je moguće da je uzrok nadudosti gljivica i da li je moguće da je ona povezana sa stalnim curenjem nosa kako smo to čitali na nekim sajtovima i da li preporučujete da se uradi analiza stolice? Da napomenem da nisu radjeni ni alergološki testovi, niti bris grla, nosa i slično već se detetu samo daju antibiotici i to najčešće Hemomicin, a inače roditelji su pušači tako da je malena izložena duvanskom dimu svakodnevno.

Hvala!

Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med.

13.06.2012. 10:05

Pelenski osip treba pokušati liječiti nekom od krema protiv gljivica (spora gljivica ima svuda i na toploj i vlažnoj koži se lako aktiviraju). Zbog probavnih smetnji preporučujem da se napravi analiza stolice na bakterije i parazite (3x) te da se izvadi krv kako bi se isključila alergija na hranu i nepodnošljivost glutena...