Ortodoncija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 223 | Broj poruka: 515

Aleksandar Gulin, dr. med. dent.

Ortodontska ordinacija dr. Aleksandar Gulin
Zagreb, Republike Austrije 35


Protetika nakon ortodonskog tretmana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nenaJ

05.10.2024. 21:50

Pozdrav
Nosila sam fiksni aparat dvije godine, jer su mi očnjaci gornji bili u visokom polozaju , više lijeva trojka , desna je bila više rotirana prema sjekuticu.
Desna dvojka je izvadjena davno zbog granuloma ( prije 15 god liječena , dva puta operisana i takva je bila preporuka da se mora izvaditi) . Na tom mjestu imam most dvojka vezana za jedinicu.
Sada ortodontica predlaze slijedece zbog tog mosta koji ce se mjenjati i vece plombe na 1 i 2 lijevo , čak je avitalan zub 1 lijevo da se to sve uveze sa cirkonskim navlakama od 3-3 , iako trojke nemaju niti plombu niti su oštećene.
To bi ujedno bilo i retencija tog ortodonskog procesa. Napominjem da sam ja odrasli pacijent 38 god. Meni je jako žao bušiti te trojke koje su zdrave ali opet ne bih da se to vrati nakon nekog vremena u nepravilan polozaj . Moj neki izbor bi bio da uradi 1 i 2 lijevo zajedno sa tim mostom cirkon keramiku ali eto njena preporuka je i trojke sa se obuhvate, Zaista bi voljela jos jedno mišljenje, Jer me nekako te protetike strah , da li cu se na to moci navici