Vijesti





11.02.2024. 12:41 11.02.2024. 12:24 | The Lancet | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

COVID-19 povezan s većim rizikom od demencije kod starijih osoba

Istraživanja pokazuju da su starije odrasle osobe koje su imale SARS-CoV-2 infekcije izložene većem riziku od kognitivnog pada u usporedbi sa zdravim odraslim osobama ili osobama s drugim respiratornim bolestima. Neurobiološke studije također su otkrile da SARS-CoV-2 može potaknuti imunološku disregulaciju, upalu u središnjem živčanom sustavu i autoimune reakcije koje mogu pogoršati i ubrzati neurodegenerativna stanja.


10.02.2024. 22:54 10.02.2024. 22:39 | Environment International | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Ultraprerađena hrana povećava štetne kemijske razine kod trudnica

Nova studija u kojoj su sudjelovale trudnice pokazala je da je prehrana bogata ultraprerađenom hranom povezana s većom izloženošću ftalatima. Kada su trudnice izložene ovoj kemikaliji, ona može proći kroz placentu i ući u fetalnu cirkulaciju te može uzrokovati oksidativni stres i kaskadu upale unutar fetusa.


10.02.2024. 22:30 10.02.2024. 22:09 | Nature | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Enzim koji oslobađaju imunološke stanice može imati ulogu u depresiji

Izgleda, da se imunološke stanice zvane monociti, nastale u koštanoj srži i otpuštene u krvotok, mogu tijekom stresa uvući u mjesta u mozgu koja kontroliraju emocionalno ponašanje. Tamo otpuštaju enzim koji se zove matrična metaloproteinaza 8 (MMP8) koji razgrađuje proteine i restrukturira mozak kako bi promijenio funkciju neurona i, u konačnici, umanjio društveno ponašanje i nagradu.


09.02.2024. 09:43 09.02.2024. 09:26 | Scientific Reports | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Veći unos niacina u prehrani povezan s manjim rizikom od KOPB-a

U nedavno objavljenoj studiji uočena je povezanost između prevalencije kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) i unosa niacina hranom. Niacin, inače poznat kao vitamin B3, nalazi se u raznim prehrambenim proizvodima, uključujući meso, ribu i orašaste plodove. Uključen je u brojne stanične procese, uključujući metabolizam, popravak DNK i funkciju živčanog sustava.


09.02.2024. 09:23 09.02.2024. 09:10 | European Journal of Clinical Nutrition | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.

Konzumacija mahunarki povezana sa manjim rizikom od raka debelog crijeva

Analiza 12 studija pokazala je da je povećanje konzumacije mahunarki za samo jednu porciju tjedno bilo dovoljno za smanjenje rizika od raka debelog crijeva za 13%. Svaka dodatna porcija mahunarki, dodatno je smanjila rizik od raka debelog crijeva. Ova studija pridodaje dokaze rastućem broju istraživanja koja ističu kliničke prednosti zdrave prehrane.