Vijesti


10.03.2017. 11:48 10.03.2017. 11:16

Mediteranska prehrana može smanjiti rizik od raka dojke za 40 posto

Prakticiranje mediteranske prehrane može pomoći ženama u postmenopauzi da smanje svoj rizik od razvoja raka dojke za 40 posto, ukazuje nizozemska studija u kojoj su sudjelovale 62.573 žene, u dobi od 55 do 69 godina. Mediteranska prehrana je uglavnom biljna prehrana koja uključuje puno povrća i voća, mahunarke, maslinovo ulje i plavu ribu. Jednako tako, za nju je karakterističan nizak unos crvenog mesa i procesiranih namirnica.




07.03.2017. 14:13 07.03.2017. 13:49

Pretile djevojčice izložene većem riziku od razvoja astme i alergija

Izgleda da su pretile djevojčice izložene značajno većem riziku od razvoja astme, alergije na hranu i atopijskog dermatisa nego djevojčice koje imaju normalnu tjelesnu težinu, ukazuje nova američka studija. Što se pak tiče pretilih dječaka, u njih je uočen suprotan učinak, naime, u njih je rizik od astme, alergije na hranu i atopijskog dermatitisa nešto umanjen u odnosu na dječake s normalnom tjelesnom težinom.




06.03.2017. 11:55 06.03.2017. 10:43

Genska terapija uspješna u liječenju bolesti srpastih stanica

Francuski znanstvenici iz Neckerove dječje bolnice u Parizu, su prvi na svijetu, uspjeli pomoću genske terapije izliječiti tinejdžera koji boluje od bolesti srpastih stanica. Spomenuti pothvat pruža nadu milijunima ljudi koji boluju od navedenog hematološkog poremećaja.


05.03.2017. 22:15 05.03.2017. 21:26

Pioglitazon može ublažiti fibrozu jetre kod oboljelih od nealkoholnog steatohepatitisa

Izgleda da primjena pioglitazona, lijeka za dijabetes, može značajno ublažiti fibrozu jetre koja je posljedica nealkoholnog steatohepatitisa, čak i kod pacijenata koji nemaju dijabetes, ukazuje analiza osam studija, od kojih su tri studije proučavale učinak roziglitazon, a njih pet pioglitazona. Također, valja spomenuti da navedeni pozitivni učinak nije uočen nakon primjene lijeka roziglitazona.



03.03.2017. 13:51 03.03.2017. 13:28

Loša prehrana u mladosti može povećati rizik od ranog raka dojke

Loša prehrana u mladosti koja je bogata šećerom, rafiniranim ugljikohidratima, crvenim i procesiranim mesom, može povećati rizik od ranonastupajućeg raka dojke, ukazuje istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 45.000 žena. Također, valja spomenuti da nezdrava prehrana povećava vjerojatnost od razvoja raka dojke prije menopauze za 35 posto.