Analiza daha obećava brzu dijagnozu infekcija donjeg dišnog sustava


Analiza daha obećava brzu dijagnozu infekcija donjeg dišnog sustava

Infekcije donjih dišnih putova, poput bronhitisa, upale pluća i bronhiolitisa, trenutno se dijagnosticiraju kultivacijom respiratornih uzoraka, no postupak je invazivan, naporan i vremenski intenzivan, a tehnike molekularnog sekvenciranja ne mogu razlikovati kliničku infekciju od puke kolonizacije, u kojoj su bakterije benigno prisutne u respiratornom traktu.

No, sada su znanstvenici dizajnirali medicinski uređaj koji mjeri aktivnost proteaze ljudske neutrofilne elastaze u ljudskom dahu s visokom osjetljivošću. Pretjerano otpuštanje neutrofilnih proteaza učinak je uzrokovan infekcijama donjeg respiratornog trakta.

Sustav je testiran na kliničkim uzorcima daha intubiranih pacijenata, kao i na skupini zdravih dobrovoljaca. Platforma je mjerila povišene razine humane neutrofilne elastaze kod pacijenata kojima je dijagnosticirana potvrđena infekcija donjih dišnih puteva.

Rezultati sugeriraju da će biti moguće razviti dijagnostički alat koji se temelji na dahu za infekcije donjih dišnih putova, što bi moglo biti osobito korisno kod intubiranih pacijenata unutar jedinica intenzivne skrbi.

Izvor:
PNAS Nexus