Blokiranje proteina IL-11 produljuje životni vijek i zdravlje kod miševa za 25 posto


Blokiranje proteina IL-11 produljuje životni vijek i zdravlje kod miševa za 25 posto

Britanski i singapurski znanstvenici otkrili su da isključivanje proteina zvanog IL-11 može značajno povećati zdrav životni vijek miševa za gotovo 25 posto. Znanstvenici, su testirali učinke IL-11 stvaranjem miševa kojima je izbrisan gen koji proizvodi IL-11 (interleukin 11). 

Rezultati su pokazali da je kod miševa kojima je davan lijek protiv IL-11 od 75 tjedna starosti do smrti, njihov srednji životni vijek produljen za 22,4% kod mužjaka i 25% kod ženki. Miševi su živjeli u prosjeku 155 tjedana, u usporedbi sa 120 tjedana kod neliječenih miševa.

Liječenje je u velikoj mjeri smanjilo smrtnost životinja od raka, kao i mnoge bolesti uzrokovane fibrozom, kroničnom upalom i lošim metabolizmom, koji su obilježja starenja. Drugim riječima, stari miševi koji su primali anti-IL11 bili su zdraviji. Tijekom istraživanja uočeno je vrlo malo nuspojava.

Smatra se, da je ovo istraživanje važan korak prema boljem razumijevanju starenja te sa na miševima pokazala terapija koja bi potencijalno mogla produljiti zdravo starenje, smanjujući slabost i fiziološke manifestacije starenja.

Izvor:
Nature