Bolest desni povezana s većim rizikom od tromboze


Bolest desni povezana s većim rizikom od tromboze

Nedavne studije otkrivaju vezu između bolesti desni i povećanog rizika od krvnih ugrušaka, ističući potencijalne prednosti upravljanja oralnim zdravljem koje mogu spasiti živote za one koji su izloženi riziku od tromboze.

Parodontitis se odnosi na kroničnu upalu potpornog tkiva zuba uzrokovanu bakterijama biofilma. Imunološka neravnoteža posreduje u stanju. Nekontrolirane parodontne bolesti primarni su razlog gubitka zuba kod pojedinaca.

Tromboza može ograničiti protok krvi unutar krvnih žila, uzrokujući ishemiju, nekrozu, lokalni edem, nelagodu i nestabilnost krvožilnog sustava, što u ekstremnim slučajevima može biti kobno.

Studije su pokazale da parodontoza može povećati trombozu putem sustavne upale ili bakterijskog prijenosa te utjecati na funkciju trombocita i koagulaciju. Parodontopatija može preventivno djelovati na pacijente s trombotičkom bolešću.

Tromboza je istaknuta posljedica kardiovaskularnih bolesti i igra vitalnu ulogu u raznim kardiovaskularnim bolestima, uključujući ishemijsku bolest srca, ishemijski moždani udar i vensku tromboemboliju.

Parodontoza povećava mogućnost rupture karotidnog plaka, periferne arterijske bolesti (PAD), fibrilacije atrija (AF), arterijske disekcije i velikih štetnih kardiovaskularnih događaja (MACE) tijekom presađivanja koronarne arterije (CABG).

Smatra se, da liječnici trebaju uzeti u obzir nadzor parodontnog zdravlja za one koji su izloženi riziku od tromboze, a parodontne terapije mogu biti učinkovite i za prevenciju i za liječenje. 

Izvor:
Journal of Oral Science