Crveno meso povećava ženama rizik od srčane bolesti
17.08.2010. 13:09
17.08.2010. 12:43
Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da su žene koje jedu puno crvenog mesa izložene većem riziku od razvoja srčane bolesti. Zamjena crvenog mesa s ribom, peradi, mliječnim proizvodima s niskom razinom masnoća i orašastim plodovima može znatno smanjiti taj rizik.
U istraživanju je sudjelovalo 84.136 žena u dobi od 30 do 55 godina, koje su bile praćene više od 26 godina.
U odnosu na jedan obrok dnevno crvenog mesa, žene koje su jele jedan obrok dnevno druge hrane bogate proteinima imale su:
- 30 posto manji rizik od srčane bolesti, ako su jele jedan obrok orašastih plodova
- 24 posto manji rizik od srčane bolesti, ako su jele jedan obrok ribe
- 19 posto manji rizik od srčane bolesti, ako su jele jedan obrok peradi
- 13 posto manji rizik od srčane bolesti, ako su jele jedan obrok mliječnih proizvoda s niskom razinom masnoća
Izvor:
Circulation