Crveno meso povećava ženama rizik od srčane bolesti


Crveno meso povećava ženama rizik od srčane bolesti

Istraživanje provedeno u SAD-u pokazalo je da su žene koje jedu puno crvenog mesa izložene većem riziku od razvoja srčane bolesti. Zamjena crvenog mesa s ribom, peradi, mliječnim proizvodima s niskom razinom masnoća i orašastim plodovima može znatno smanjiti taj rizik.

U istraživanju je sudjelovalo 84.136 žena u dobi od 30 do 55 godina, koje su bile praćene više od 26 godina. 

U odnosu na jedan obrok dnevno crvenog mesa, žene koje su jele jedan obrok dnevno druge hrane bogate proteinima imale su:

  • 30 posto manji rizik od srčane bolesti, ako su jele jedan obrok orašastih plodova
  • 24 posto manji rizik od srčane bolesti, ako su jele jedan obrok ribe
  • 19 posto manji rizik od srčane bolesti, ako su jele jedan obrok peradi
  • 13 posto manji rizik od srčane bolesti, ako su jele jedan obrok mliječnih proizvoda s niskom razinom masnoća

Izvor:
Circulation