Dodatak folne kiseline tijekom trudnoće ublažava neurotoksične učinke olova u djece


Dodatak folne kiseline tijekom trudnoće ublažava neurotoksične učinke olova u djece

Novo istraživanje daje još jedan razlog za uzimanje dodataka folne kiseline tijekom trudnoće. Naime, pokazalo se da folat može oslabiti vezu između razine olova u krvi kod trudnica i autističnog ponašanja njihove djece.

Dodatak folne kiseline tijekom trudnoće ima brojne dobrobiti za zdravlje djeteta, posebice razvoj mozga. Ovo istraživanje sugerira da odgovarajući dodatak folne kiseline ublažava neurotoksične učinke olova.

Folat i folna kiselina, sintetička inačica folata koja se nalazi u obogaćenoj hrani, dugo su se smatrali korisnim nutrijentima tijekom trudnoće. Konzumacija folata igra ključnu ulogu u razvoju mozga i sprječava defekte neuralne cijevi.

Također, otkrilo se, da suplementacija visokim unosom folne kiseline (> 1,0 miligrama dnevno) nije imala nikakvu dodatnu korist za ublažavanje neurotoksičnih učinaka izloženosti olovu.

Smatra se, da su rezultati studije u skladu s preporukom da sve osobe koje su trudne, dojilje ili bi mogle zatrudnjeti, trebaju svakodnevno uzimati multivitamin koji sadrži 0,4 miligrama folne kiseline.

Izvor:
Environmental Health Perspectives