Jednostavni krvni test može predvidjeti uspjeh imunoterapije kod multiplog mijeloma


Jednostavni krvni test može predvidjeti uspjeh imunoterapije kod multiplog mijeloma

Jednostavan test krvi koji mjeri broj limfocita, vrste bijelih krvnih stanica u tijelu, može predvidjeti hoće li ljudi koji imaju recidiv multiplog mijeloma dobro reagirati na CAR-T imunoterapiju, ukazuje nova studija.

Naime, pokazalo se da su pacijenti koji su imali povećanje apsolutnog broja limfocita (ALC) tijekom prvih 15 dana nakon primanja infuzije CAR-T imali veće šanse za potpuni odgovor i bolje preživljenje bez progresije bolesti nego pacijenti s nižim ALC-om 15. dana. Saznanje da liječenje možda neće djelovati, omogućuje liječnicima da brže isprobaju druge opcije liječenja.

Multipli mijelom je rak krvi koji nastaje u plazma stanicama, vrsti bijelih krvnih stanica koje se nalaze u koštanoj srži. Gotovo svi pacijenti koji imaju multipli mijelom u nekom trenutku imaju relaps, što znači da se nakon početnog pozitivnog ishoda liječenja rak vraća i zahtijeva daljnju terapiju.

Imunoterapija T-stanicama koje kodiraju kimerični antigenski receptor koristi se za liječenje recidiva multiplog mijeloma nakon što su drugi lijekovi bili neuspješni. Ona uključuje prikupljanje imunoloških stanica pacijenta i njihovu genetsku modifikaciju kako bi se pronašle i ubile stanice raka. 

Smatra se, da je visoki ALC neovisni prediktivni marker progresije bolesti nakon što su se uzeli u obzir različiti čimbenici poput dobi, prethodnih tretmana i visokorizičnih značajki bolesti.

Izvor:
Blood Advances