Kako prehrana i probiotici mogu poboljšati učinkovitost cjepiva

Cijepljenje ima ključnu ulogu u javnom zdravlju jer smanjuje učestalost i prevalenciju zaraznih bolesti. Učinkovitost cjepiva ima brojne determinante, koje uključuju dob, spol, genetiku, okoliš, zemljopisni položaj, stanje uhranjenosti, antitijela majke i prethodnu izloženost patogenima.
Međutim, malo se zna o ulozi crijevnog mikrobioma u učinkovitosti cjepiva i kako se može ciljano utjecati putem prehrambenih intervencija za poboljšanje imunoloških odgovora.
No, nova studija otkriva kako prehrana i probiotici mogu biti ključ za jaču, dugotrajniju imunološku zaštitu.
Naime, dijetalna vlakna i polifenolni spojevi dobiveni iz hrane biljnog podrijetla poboljšavaju mikrobnu raznolikost crijeva i učinkovitost cjepiva potičući rast mikroba koji proizvode kratkolančane masne kiseline. S druge strane, hrana životinjskog podrijetla ima mješovite učinke – protein sirutke i riblje ulje potiču crijevnu eubiozu i učinkovitost cjepiva. Nasuprot tome, svinjska mast i crveno meso imaju štetne učinke.
Jednako tako, probiotski dodaci ispoljavaju različite učinke, uglavnom ovisno o vrsti i dozi. Probiotici, osobito sojevi poput Bifidobacterium longum i Lactobacillus rhamnosus GG - pokazuju snažne imunomodulatorne i pomoćne odgovore reguliranjem T stanica domaćina, kemokina, citokina, izlučivanja protutijela i imuniteta sluznice. Dodatak prebiotika i probiotika može ojačati imunitet i potencijalno povećati učinkovitost cjepiva.
Međusobno povezivanje prehrane, mikrobioma, probiotika i cjepiva otkrit će mogućnosti za novija istraživanja preciznih strategija cijepljenja protiv zaraznih bolesti manipuliranih mikrobiomima uzrokovanim prehranom.