Koje su namirnice najbolji izvor prebiotika

U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici su kvantificirali količinu prebiotika u različitim namirnicama i procijenili dnevni unos prebiotika u talijanskoj populaciji. Prebiotici su neprobavljive komponente prehrane koje potiču rast i aktivnost korisnih bakterija u gastrointestinalnom sustavu.
Neki primjeri prebiotika uključuju laktulozu, laktosaharozu, oligofruktozu i inzulin. Frukto-oligosaharidi (FOS) i galakto-oligosaharidi (GOS), koji potiču rast bifidobakterija i laktobacila, također su naširoko proučavani prebiotici zbog njihove uloge u održavanju normobioze u gastrointestinalnom traktu i poboljšanju integriteta crijevne stijenke.
Dokazano je da suplementacija prebioticima povećava apsorpciju minerala, smanjuje upalu, podupire metabolizam i smanjuje rizik od raka debelog crijeva, raka grkljana i raka želuca.
U ovoj studiji znanstvenici su stvorili sveobuhvatnu i analitički dosljednu bazu podataka o sadržaju prebiotika u 35 namirnica, uključujući voće i orašaste plodove, mahunarke i hranu na bazi soje te proizvode od žitarica.
Ustanovljeno je da su frukto-oligosaharidi (FOS) uglavnom bili zastupljeni u proizvodima od žitarica, pri čemu su pšenične posije sadržavale najveće količine kestoze i nistoze, dok je raženo brašno od cjelovitog brašna imalo više razine 1 F-β-fruktofuranosilnistoze.
Od voća i orašastih plodova, kestoza je bila prisutna u kuhanom kestenu i malinama, dok je nistoza otkrivena u borovnicama. Štoviše, 1 F-β-fruktofuranosilnistoza nije se mogla detektirati u svim analiziranim plodovima i orašastim plodovima. Galakto-oligosaharidi (GOS) su otkriveni u kuhanim kestenima, grožđicama i suhim oljuštenim orasima.
Iako je kestoza bila prisutna u tostiranoj soji, nijedna druga mahunarka nije imala mjerljive razine FOS-a. Nasuprot tome, GOS-ovi su bili najzastupljeniji u mahunarkama, posebno u osušenim proizvodima od soje. Rafinoza je bila najzastupljeniji GOS otkriven u tostiranoj soji, dok je stahioza bila prisutna u osušenim biljnim proteinima s teksturom soje.
Svi analizirani proizvodi od žitarica imali su mjerljive razine rafinoze, pri čemu su pšenične posije sadržavale najveću količinu, a zrna amaranta najmanju količinu. Stahioza je bila prisutna u zrnu amaranta, oljuštenom zrnu prosa, zobenom brašnu, zrnu kvinoje i pšeničnim mekinjama.
Pšenične mekinje i ražene žitarice od cijelog brašna, kao i korjenasto povrće, identificirani su kao najbogatiji izvori prebiotičkih FOS-a. Usporedno, mahunarke, posebice sušeni proizvodi od soje, imale su najviše razine GOS-a.
Disbioza crijeva odnosi se na poremećaj crijevne mikrobiote, koji je povezan s kardiovaskularnim poremećajima, upalnim poremećajima crijeva i karcinomima probavnog trakta. Dokazano je da hrana bogata prebioticima smanjuje rizik od ovih bolesti, ističući potencijalne zdravstvene dobrobiti koje se mogu ostvariti nakon redovite konzumacije hrane obogaćene prebioticima.
Izvor:
Nutrients