Konzumacija sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa povećava rizik od toksoplazmoze

Osim kontakta s mačkama i njihovim izmetom, i konzumacija sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa može dovesti do infekcije parazitom Toxoplasma gondii, potvrđuju rezultati nove studije.
Toksoplazmoza je obično bez simptoma, a može uzrokovati blagu, samoograničavajuću cervikalnu ili aksilarnu limfadenopatiju. Za ljude sa slabijim imunosnim sustavom toksoplazmoza može biti smrtonosna.
Parazit Toxoplasma gondii često uzrokuje upalu mrežnice (retine) koja je češća i teža u novorođenčadi, starijih odraslih i ljudi s bolestima koje utječu na imunološki sustav.
Inače, spomenuti parazit u mesu može se lako ubiti kuhanjem mesa do temperature od 66 ºC ili zamrzavanjem mesa prije kuhanja.
Nažalost, ne postoji cjepivo koje štiti od toksoplazme, a antibiotici također ne mogu u potpunosti ukloniti parazita, pa je zaražena osoba njegov nositelj za cijeli život.
Izvor:
Australian New Zealand Journal of Public Health