Dodatak vitamina E može smanjiti rizik od alergije na hranu kod novorođenčadi


Dodatak vitamina E može smanjiti rizik od alergije na hranu kod novorođenčadi

Novo istraživanje pokazalo je da dodatak prehrani α-tokoferol, oblik vitamina E, može smanjiti rizik od razvoja alergije na hranu i anafilaksije kod novorođenih miševa.

Studija je pokazala da su mladunci miševa hranjenih dijetom s dodatkom α-tokoferola tijekom trudnoće i dojenja pokazali smanjeni razvoj IgE protutijela na alergen iz hrane i smanjenu anafilaksiju izazvanu kikirikijem. Ovo značajno poboljšanje ishoda pripisano je povećanim razinama α-tokoferola u mladunaca majki koje su uzimale dodatak, u usporedbi s onima koje nisu.

Unatoč tome što alergija na hranu pogađa oko 8% male djece prije dobi od 2 godine, a neka imaju po život opasnu anafilaksiju, trenutno ne postoji lijek za alergiju na hranu. Prevalencija alergije na hranu porasla je za 18% od 1997. do 2007. Razvoj alergije na hranu posredovan je složenim interakcijama genetike i izloženosti okolišu.

Smatra se, da ova nova studija, pokazuje potencijal α-tokoferola u rješavanju ovog alarmantnog porasta i smanjenja razvoja alergije na hranu u ranoj dobi.

Izvor:
The Journal of Immunology