Flavonoid kempferol može pomoći kod alergija na hranu
Alergijske bolesti kao što su astma, atopijski dermatitis i alergije na hranu posljednjih su godina u porastu. Alergije na hranu posebno pogađaju milijune ljudi diljem svijeta - to uključuje alergije na namirnice kao što su mlijeko, kikiriki, jaja i školjke. Obično ih uzrokuje preosjetljivost imunološkog sustava na bezopasne tvari u hrani i okolišu.
Flavonoidi su pak kemikalije prisutne u različitom voću i povrću za koje se zna da imaju antialergijske učinke i obećavaju kao prirodni tretmani protiv alergija. Flavonoid kempferol se nalazi u raznim namirnicama kao što su kelj, grah, čaj, špinat i brokula. Jedan je od najproučavanijih flavonoida zbog blagotvornog djelovanja na ljudski organizam. Također, znanstvenici su primijetili da kempferol ima ulogu u kontroli imunološkog odgovora.
Laboratorijsko istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da je davanje kempferola miševima ublažilo njihove simptome alergije. Ovi rezultati pokazuju da je kempferol vrlo obećavajući prirodni tretman za alergije na hranu. Jednako tako, smatra se da su flavonoidi u cjelini vrlo obećavajući antialergijski spojevi, jer su prisutni u velikom broju namirnica. Kada se uzimaju kao dnevna hrana, očekuje se da će smanjiti alergije, upale i autoimune bolesti koje su uzrokovane ili pogoršane pretjeranim imunološkim odgovorom.
Izvor:
Allergy