Promjene posteljice mogu povećati rizik od astme i alergija kod djece


Promjene posteljice mogu povećati rizik od astme i alergija kod djece

Promjene u posteljici (placenta) mogu povećati rizik od razvoja astme i alergija kod djece, ukazuje analiza 19 studija. Naime, djeca rođena prije vremena imaju tri puta veći rizik od problema povezanih s astmom ako postoji upala u fetalnim ovojnicama i placenti. Ovaj rizik je dodatak povećanom riziku od plućnih bolesti povezanih s prijevremenim porodom.

Također uočena je veza između neuobičajeno teške posteljice i povećanog broja recepata za lijekove za astmu kod donošene djece tijekom prve godine života.

Iako su ove poveznice statistički značajne, znanstvenici još ne znaju pouzdano uzrokuju li promjene na posteljici izravno ili neizravno astmu ili alergije kod djece.

Vjerojatno objašnjenje za ovo otkriće moglo bi biti da upala u posteljici i fetalnim ovojnicama izaziva upalu u fetusu koja traje i postoji opasnost od oštećenja djetetovih pluća ili utjecaja na imunološki sustav čak i nakon rođenja.

Placenta je privremeni organ koji se razvija u maternici tijekom trudnoće. Opskrbljuje fetus kisikom i hranjivim tvarima, uklanja otpadne tvari i djeluje kao barijera protiv određenih infekcija. Posteljica također proizvodi vitalne hormone za trudnoću, majku i fetus.

Izvor:
Pediatric Allergy and Immunology