Lijek za mršavljenje tirzepatid značajno smanjuje rizik od dijabetesa


Lijek za mršavljenje tirzepatid značajno smanjuje rizik od dijabetesa

Lijek za mršavljenje i dijabetes tirzepatid, koji se prodaje pod robnom markom Zepbound, bio je vrlo učinkovit u smanjenju rizika od napredovanja iz predijabetesa u ozbiljnije stanje, dijabetes tipa 2, prema kratkom pregledu ranih rezultata studije koji je jučer objavila farmaceutska tvrtka Eli Lilly.

Naime, osobe koje su uzimale tirzepatid imale su do 94% smanjen rizik od progresije u dijabetes tipa 2.

Rezultati studije također su pokazali značajan prosječan gubitak težine u rasponu od 15% do 23% tjelesne težine, ovisno o dozi, u usporedbi s prosječnim gubitkom težine od 1% do 2% među ljudima koji su uzimali placebo.

Tirzepatid je poznat kao dvostruki agonist GLP-1/GIP receptora, što znači da djeluje na dva načina oponašajući hormone otpuštene u crijevima koji mogu utjecati na apetit i unos kalorija. Također može utjecati na proizvodnju inzulina.

Inače, više od 1 od 3 odrasle osobe u SAD-u ima predijabetes, što je stanje u kojem je razina šećera u krvi viša od normalne, ali ne toliko visoka da bi zadovoljila kriterije za dijabetes tipa 2. Većina ljudi koji imaju predijabetes razvijaju ozbiljnije stanje, dijabetes tipa 2.

Izvor:
The New England Journal of Medicine, Eli Lilly