Mahunarke poboljšavaju prehranu djece


Mahunarke poboljšavaju prehranu djece

Obrazac prehrane koji se sastoji od otprilike 2 porcije mahunarki dnevno povezan je sa znatno višim ukupnim rezultatima kvalitete prehrane u usporedbi s obrascem prehrane bez mahunarki, ukazuje nova studija. Djeca koja dnevno konzumiraju otprilike 2 porcije mahunarki imaju znatno veći unos prehrambenih vlakana, kalija i kolina u odnosu na djecu koja ne jedu mahunarke.

Inače, poznato je da većina djece ne ispunjava utvrđene preporuke za voće, povrće ili mahunarke. Mahunarke su izvrsni izvori vlakana, folata i kalija te izvrsni izvori biljnih proteina koji također osiguravaju željezo i cink kao i druga proteinska hrana.

Mahunarke se i dalje premalo konzumiraju, s više od 80% populacije ispod preporučenih količina. Istraživanja pokazuju da mahunarke pomažu zadovoljiti potrebe za mikronutrijentima u djetinjstvu i trebale bi biti dio dječje prehrane nakon što se uvede kruta hrana. Obrasci prehrane bogati grahom i mahunarkama (uključujući grah, crni grah, pinto grah, grašak i/ili slanutak) povezani su sa značajno višim rezultatima kvalitete prehrane. Najviši rezultati kvalitete prehrane povezani su s 24% smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, 31% smanjenim rizikom od koronarne bolesti srca, 20% smanjenim rizikom od moždanog udara, 23% smanjenim rizikom od dijabetesa i 6% smanjenim rizikom od raka.

Smatra se, da ovo istraživanje podupire sve veći broj dokaza da konzumacija mahunarki može imati brojne dobrobiti za javno zdravlje.

Izvor:
Ginger Network