Manja konzumacija prerađenog crvenog mesa smanjuje izglede za demenciju


Manja konzumacija prerađenog crvenog mesa smanjuje izglede za demenciju

Nova studija otkriva da konzumacija prerađenog crvenog mesa povećava šanse za demenciju. Sve u svemu, samo dvije porcije prerađenog crvenog mesa tjedno povezane su s povećanjem rizika od demencije od 14% u usporedbi s ljudima koji su jeli manje od tri porcije mjesečno.

Jednako tako, pokazalo se da je svaka dodatna dnevna porcija prerađenog crvenog mesa povezana s oko 1,6 godina kognitivnog starenja za globalnu kogniciju, koja uključuje jezik, izvršne funkcije i mentalnu obradu. Ta dodatna dnevna porcija također je povezana s gotovo 1,7 godina kognitivnog starenja za verbalno pamćenje - sposobnost prisjećanja i razumijevanja riječi i rečenica.

Valja spomenuti, da kada su ljudi zamijenili dnevnu porciju prerađenog crvenog mesa orašastim plodovima i/ili mahunarkama, imali su 20% manji rizik od razvoja demencije i 1,37 godina manje kognitivnog starenja u globalnoj kogniciji.

Inače, od ranije je poznato da prerađeno crveno meso također povećava rizik od raka, bolesti srca i dijabetesa.

Izvor:
Alzheimer's Association