Manja konzumacija prerađenog crvenog mesa smanjuje izglede za demenciju
Nova studija otkriva da konzumacija prerađenog crvenog mesa povećava šanse za demenciju. Sve u svemu, samo dvije porcije prerađenog crvenog mesa tjedno povezane su s povećanjem rizika od demencije od 14% u usporedbi s ljudima koji su jeli manje od tri porcije mjesečno.
Jednako tako, pokazalo se da je svaka dodatna dnevna porcija prerađenog crvenog mesa povezana s oko 1,6 godina kognitivnog starenja za globalnu kogniciju, koja uključuje jezik, izvršne funkcije i mentalnu obradu. Ta dodatna dnevna porcija također je povezana s gotovo 1,7 godina kognitivnog starenja za verbalno pamćenje - sposobnost prisjećanja i razumijevanja riječi i rečenica.
Valja spomenuti, da kada su ljudi zamijenili dnevnu porciju prerađenog crvenog mesa orašastim plodovima i/ili mahunarkama, imali su 20% manji rizik od razvoja demencije i 1,37 godina manje kognitivnog starenja u globalnoj kogniciji.
Inače, od ranije je poznato da prerađeno crveno meso također povećava rizik od raka, bolesti srca i dijabetesa.
Izvor:
Alzheimer's Association