Molekula ACBI3 nudi novu nadu za ciljanje KRAS mutacija kod raka


Molekula ACBI3 nudi novu nadu za ciljanje KRAS mutacija kod raka

KRAS je najmutiraniji gen u raku s mutacijama koje se javljaju u 17%–25% svih karcinoma, a pogađaju milijune pacijenata diljem svijeta. Ima ključnu ulogu u rastu tumora, jer je važan za pokretanje nekontrolirane proliferacije tumorskih stanica. Ciljanje funkcije KRAS primarni je fokus otkrivanja lijekova protiv raka.

Međutim, trenutno odobreni tretmani mogu riješiti samo jednu od mnogih mutacija gena KRAS, nazvanu G12C, ostavljajući više od polovice pacijenata s karcinomom izazvanim KRAS-om bez mogućnosti ciljanog liječenja.

Molekula ACBI3 koju su razvili multidisciplinarni timovi znanstvenika temelji se na klasi malih molekula zvanih PRoteolysis TArgeting Chimeras (PROTACs). Pokazalo se da ACBI3 može brzo eliminirati 13 od 17 najčešćih KRAS mutanata s visokom snagom i selektivnošću. Razgradnja KRAS-a pomoću ACBI3 također je bila učinkovitija od upotrebe inhibicije malim molekulama KRAS-a i izazvala je učinkovitu regresiju tumora u modelima miševa, potvrđujući razgradnju KRAS-a kao novi terapeutski koncept.

Smatra se, da ovo otkriće otkriva novi put prema liječenju karcinoma izazvanih KRAS-om uz pomoć degradatora malih molekula.

Izvor:
Science