Nova terapija može poboljšati prognozu recidivirajuće/refraktorne akutne mijeloične leukemije


Nova terapija može poboljšati prognozu recidivirajuće/refraktorne akutne mijeloične leukemije

Relapsirana/refraktorna akutna mijeloična leukemija (AML), ima izuzetno lošu prognozu zbog otpornosti na lijekove protiv raka i slabosti funkcija organa pacijenta. Vrsta antitumorske imunoterapije koja se zove alogena transplantacija hematopoetskih stanica, koja može imati antikancerogeno djelovanje praćeno ozbiljnom toksičnošću, često se provodi za pacijente koje je teško liječiti kemoterapijom, ali recidiv i dalje postoji.

No, japanski znanstvenici s Osaka Metropolitan University Graduate School of Medicine uspjeli su razviti novu strategiju koristeći novu kombinaciju lijekova, koja je pokazala značajan učinak protiv raka s blagom toksičnošću za pacijente s relapsom/refraktornim AML-om. Oni su koristili venetoklaks u kombinaciji s azacitidinom kao tretman za 12 pacijenata s AML-om kod kojih je došlo do recidiva nakon alogene transplantacije hematopoetskih stanica.

Istraživanje je pokazalo znatno bolje stope preživljenja nakon jedne godine za skupinu na kombiniranoj terapiji venetoklaksom od kontrolne skupine od 61 pacijenta, od 66,7% do 27,3%. Osim toga, detaljna imunološka studija pokazala je kako je nova terapija izazvala pojačanu aktivnost protiv raka putem promjena imunoloških stanica.

Smatra se, da ova studija pokazuje da nova terapija može poboljšati prognozu recidivirajuće/refraktorne akutne mijeloične leukemije kroz kliničke i osnovne pristupe. Ova terapija se može primijeniti na više pacijenata zbog smanjenja opterećenja liječenja. 

Izvor:
Blood Cancer Journal