Nove spoznaje o ishemijskom kolecistitisu


Nove spoznaje o ishemijskom kolecistitisu

Ishemijski kolecistitis je oblik upale žučnog mjehura koji se javlja bez žučnih kamenaca ili drugog oblika vanjske kompresije. Uzrok je slaba perfuzija tkiva žučnog mjehura.

Američki znanstvenici s University of California, otkrili su da je žučni mjehur posebno osjetljiv na ishemiju jer dobiva opskrbu krvlju iz terminalne arterije, što znači da ne postoji druga arterija koja opskrbljuje krvlju žučni mjehur ako je ova arterija blokirana. Jednako tako, otkrili su da je ishemijski kolecistitis češći kod pacijenata koji su kritično bolesni. To je zato što su kritično bolesni pacijenti često hipovolemični, što znači da imaju nizak volumen krvi, što može dovesti do loše perfuzije žučnog mjehura, te može dovesti do upale.

Smatra se, da ovi rezultati imaju važne implikacije za dijagnozu i liječenje ishemijskog kolecistitisa. Budući da ga je često teško dijagnosticirati, ishemijski kolecistitis može se pogrešno dijagnosticirati kao drugo stanje, poput sepse ili pankreatitisa, što može dovesti do kašnjenja u liječenju i lošijih ishoda za pacijente.

Također, pokazalo se, da je vjerojatnije da će se ishemijski kolecistitis ponovno pojaviti nego opstruktivni kolecistitis. To znači da će bolesnici s ishemijskim kolecistitisom vjerojatnije trebati operaciju uklanjanja žučnog mjehura. Liječenje ishemijskog kolecistitisa je kirurško uklanjanje žučnog mjehura. To je jedini način da se spriječi ponovno pojavljivanje stanja.

Ishemijski kolecistitis je rijetko, ali ozbiljno stanje koje se češće javlja kod pacijenata koji su kritično bolesni. Kliničari moraju biti svjesni ovog stanja kako bi ga odmah dijagnosticirali i liječili.

Izvor:
eGastroenterology