Novi napredak u liječenju Hodgkinovog limfoma nudi nadu oboljelima


Novi napredak u liječenju Hodgkinovog limfoma nudi nadu oboljelima

Hodgkinov limfom, koji zahvaća limfne čvorove i limfni sustav, doživio je postupno povećanje stope preživljavanja zahvaljujući suvremenoj kemoterapiji. Međutim, i dalje postoje izazovi za pacijente koji pokazuju otpornost na početno liječenje ili pate od recidiva, naglašavajući hitnu potrebu za novim terapijskim rješenjima.

Zamršenost liječenja u ranom stadiju naspram uznapredovale bolesti dodatno zahtijevaju nijansirani pristup liječenju koji može učinkovito riješiti ove složenosti.

Nova studija pokazala je da je brentuksimab vedotin pokazao iznimnu učinkovitost u kombinaciji s kemoterapijom doksorubicinom, vinblastinom i dakarbazinom (AVD), postižući više PET negativne stope i poboljšane dvogodišnje stope preživljenja bez progresije bolesti (PFS).

Studija također naglašava učinkovitost PD-1 protutijela u uznapredovalom Hodgkinovom limfomu, pokazujući značajno povećanje preživljenja bez progresije bolesti (PFS) i smanjenje toksičnosti povezanih s liječenjem. Štoviše, personalizirane terapije vođene PET2 slikom identificirane su kao put koji obećava, dajući izvanredne trogodišnje stope PFS-a i zalažući se za prilagođeniji i precizniji pristup liječenju.

Implikacije ovog istraživanja su dalekosežne, signalizirajući trenutak transformacije u kliničkom liječenju Hodgkinovog limfoma.

Izvor:
Cancer Biology and Medicine