Novi test otkriva rizik od raka kod pacijenata s dijabetesom tipa 2


Novi test otkriva rizik od raka kod pacijenata s dijabetesom tipa 2

Pojedinci s dijabetesom tipa 2 koji su u većem riziku od određenih vrsta raka mogli bi se identificirati jednostavnim testom krvi. Inače, osobe s dijabetesom tipa 2 izložene su većem riziku od razvoja karcinoma povezanih s pretilošću, uključujući rak dojke, rak bubrega, rak maternice, rak štitnjače, rak jajnika, rak debelog crijeva, rak gušterače, te multipli mijelom.

Smatra se da kronična upala niskog stupnja, koja prevladava i kod pretilosti i kod dijabetesa tipa 2, igra značajnu ulogu u razvoju raka u oba stanja.

Ova studija je pokazala da su više razine interleukina-6 (IL-6) bile povezane s većim rizikom od razvoja karcinoma povezanih s pretilošću kod pacijenata kojima je nedavno dijagnosticiran dijabetes tipa 2.

Razumijevanje da više razine upale mogu ukazivati ​​na veći rizik od određenih vrsta raka naglašava važnost redovitih pregleda i učinkovitog upravljanja dijabetesom. Održavanje zdravog načina života i pridržavanje planova liječenja potencijalno može pomoći u upravljanju upalom i smanjiti rizik od raka.

Izvor:
Diabetologia