Oboljeli od multiple skleroze imaju manju vjerojatnost da će imati molekularna obilježja Alzheimerove bolesti


Oboljeli od multiple skleroze imaju manju vjerojatnost da će imati molekularna obilježja Alzheimerove bolesti

Oboljeli od multiple skleroze (MS) imaju daleko manju vjerojatnost da će imati molekularna obilježja Alzheimerove bolesti od osoba bez tog stanja, pokazalo je novo istraživanje. 

Naime, pokazalo se da što je pacijentova povijest multiple skleroze bila tipičnija, u smislu dobi početka, ozbiljnosti i ukupnog napredovanja bolesti, to je bila manja vjerojatnost nakupljanja amiloidnih naslaga tipičnih za Alzheimerovu bolest u mozgu tog pacijenta, u usporedbi s onima s atipičnim prikazima multiple skleroze. Ovo sugerira da postoji nešto u samoj prirodi multiple skleroze što štiti od Alzheimerove bolesti.

Pacijenti s multiplom sklerozom općenito imaju višestruke pogoršanja bolesti tijekom svog života. Tijekom ovih napadaja, imunološki sustav napada središnji živčani sustav, uključujući i mozak. Moguće je da ova imunološka aktivnost također smanjuje amiloidne plakove.

Smatra se, da ovo otkriće upućuje na to da neke komponente biologije multiple skleroze, ili genetike pacijenata s multiplom sklerozom, štite od Alzheimerove bolesti. Kad bi se moglo identificirati koji je aspekt zaštitni i primijeniti ga na kontrolirani način, to bi moglo utjecati na terapijske strategije za Alzheimerovu bolest, ističu stručnjaci.

Izvor:
Annals of Neurology