Povišene razine glukoze u krvi povećavaju rizik od rane pojave kolorektalnog karcinoma


Povišene razine glukoze u krvi povećavaju rizik od rane pojave kolorektalnog karcinoma

Novo istraživanje upozorava da visoke razine glukoze u krvi povećavaju rizik od raka debelog crijeva, osobito kod mlađih odraslih osoba, što ukazuje na potrebu za strožom kontrolom glukoze u borbi protiv rastuće stope raka.

Naime, pokazalo se da su povišene razine glukoze u krvi povezane s povećanim rizikom od kolorektalnog karcinoma, i to sa 61% većim rizikom za rani kolorektalni karcinom te 14% većim rizikom za kasni kolorektalni karcinom. 

Treba spomenuti, da su muškarci s povišenom glukozom u krvi imali veći rizik od razvoja raka debelog crijeva u usporedbi sa ženama.

Kolorektalni karcinom je i dalje vodeći globalni zdravstveni problem, s više od 1,9 milijuna novih slučajeva i gotovo 935.000 smrtnih slučajeva u 2020. Valja spomenuti da je kolorektalni karcinom kod osoba mlađih od 50 godina u porastu.

Smatra se, da rezultati naglašavaju važnost javnozdravstvenih inicijativa koje se bave pretilošću, metaboličkom disfunkcijom i hiperglikemijom kako bi se smanjila rastuća učestalost kolorektalnog karcinoma, osobito kod mlađe populacije.

Izvor:
Journal of the National Cancer Center