Prehrana majke bogata mastima i šećerima povezana sa stresom jetre u nerođenog djeteta


Prehrana majke bogata mastima i šećerima povezana sa stresom jetre u nerođenog djeteta

Kada majke jedu hranu bogatu mastima i šećerima, njihova nerođena djeca mogu razviti stres jetre koji se nastavlja u ranom životu. Naime, nova studija baca svjetlo na promjene žučne kiseline fetusa, što utječe na razvoj i napredovanje bolesti jetre.

Žučne kiseline obično pomažu u probavi i apsorbiraju prehrambene masti u tankom crijevu, ali kada dosegnu prekomjerne razine, postaju toksične i mogu oštetiti jetru. Dok majka može detoksificirati žučne kiseline, fetus nema tu sposobnost. Žučne kiseline mogu ponovno cirkulirati do majke radi detoksikacije, ali ako se to ne dogodi, nakupljaju se u jetri fetusa, što može stvoriti buduće probleme.

Rezultati studije sugeriraju da bi rano izlaganje višku žučnih kiselina u maternici moglo biti jedan od važnih čimbenika u podlozi ranog razvoja steatotičke bolesti jetre povezane s metaboličkom disfunkcijom (MASLD), koja pogađa do 30% mladih.

Spomenuta činjenica može predstavljati veliki javnozdravstveni problem, budući da majke s pretilošću ili one koje se loše hrane mogu predisponirati sljedeću generaciju za rizik od pretilosti, dijabetesa i drugih metaboličkih bolesti koje počinju u maternici.

Ova studija pruža dokaze da MASLD nastaje u maternici, pod utjecajem barem djelomice majčine prehrane bogate mastima. Otkriće povišenih razina žučne kiseline u fetusa može pružiti uvid u rane faze MASLD-a i njegovo napredovanje prije nego što se pogorša.

Majčina prehrana tijekom trudnoće igra važnu ulogu u oblikovanju budućeg zdravlja djeteta. Odabirom zdrave hrane, majke mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja metaboličkih bolesti kao što je MASLD kasnije u životu djeteta.

Izvor:
Liver International