Prirodni spoj koji se nalazi u maslinama može sniziti razinu šećera u krvi i potaknuti mršavljenje


Prirodni spoj koji se nalazi u maslinama može sniziti razinu šećera u krvi i potaknuti mršavljenje

Rezultati nove studije pokazuju da elenolna kiselina, prirodni spoj koji se nalazi u maslinama, može sniziti razinu šećera u krvi i pospješiti mršavljenje. Istraživanje bi moglo otvoriti put razvoju sigurnih i jeftinih prirodnih proizvoda za kontrolu pretilosti i dijabetesa tipa 2 kod ljudi.

Naime, istraživanje provedeno na miševima pokazalo je da su nakon samo tjedan dana pretili miševi s dijabetesom koji su oralno primili elenolnu kiselinu imali znatno manju tjelesnu težinu i pokazali bolju regulaciju šećera (glukoze) u krvi nego prije tretmana iu usporedbi s kontrolnim pretilim miševima koji nisu primali elenolnu kiselinu. Učinak snižavanja glukoze bio je usporediv s ubrizgavanjem lijeka za dijabetičare liraglutida i bolji od metformina, jednog od najčešćih oralnih lijekova za dijabetes tipa 2.

Inače, promjene načina života i javnozdravstvene mjere imale su ograničen utjecaj na sve veću prevalenciju pretilosti, jednog od glavnih čimbenika rizika za dijabetes tipa 2.

Studija je pokazala da elenolna kiselina iz maslina ima obećavajuće učinke na otpuštanje hormona i metaboličko zdravlje, osobito kod pretilih i dijabetičkih stanja. Čini se da spoj oponaša fiziološke uvjete prehrane kako bi izravno pospješio izlučivanje metaboličkih hormona u crijevima, što pomaže u regulaciji energetske ravnoteže i metaboličkog zdravlja.

Valja istaknuti, da je koncentracija elenolne kiseline u maslinovom ulju ili maslinama vrlo niska, tako da se prednosti koje se vide u ovoj studiji najvjerojatnije ne bi mogle dobiti samo od proizvoda maslina.

Izvor:
American Society for Nutrition