Redovita konzumacija alkohola nakon 60. godine povezana s ranom smrću


Redovita konzumacija alkohola nakon 60. godine povezana s ranom smrću

Osobe starije od 60 godina koje redovito piju alkohol izložene su povećanom riziku od rane smrti, osobito od raka ili problema povezanih sa srcem i krvnim žilama, ukazuje nova studija u kojoj je sudjelovalo više od 135.000 ispitanika.

Visoko rizična skupina uključivala je muškarce koji su u prosjeku pili gotovo tri pića dnevno ili više i žene koje su u prosjeku pile oko piće i pol dnevno ili više. Analiza je pokazala da je u usporedbi s povremenim pijenjem, visokorizično konzumiranje alkohola povezano sa 33% većim rizikom od rane smrti, 39% većim rizikom od smrti od raka i 21% većim rizikom od smrti zbog problema sa srcem i krvnim žilama.

Umjerenije navike pijenja također su povezane s povećanim rizikom od rane smrti i umiranja od raka, a čak i samo prosječno jedno piće ili manje dnevno povezano je s 11% većim rizikom od smrti od raka. Slabo i umjereno konzumenti alkohola bili su najviše izloženi riziku ako su također imali zdravstvenih problema ili iskusili socioekonomske čimbenike kao što je život u manje imućnim četvrtima.

Izvor:
JAMA Network Open