Risankizumab nadmašuje ustekinumab u liječenju umjerene do teške Crohnove bolesti


Risankizumab nadmašuje ustekinumab u liječenju umjerene do teške Crohnove bolesti

U nedavno objavljenoj studiji znanstvenici su procjenjivali učinkovitost i sigurnost risankizumaba i ustekinumaba u bolesnika s umjerenom do teškom Crohnovom bolešću koji prethodno nisu reagirali na liječenje temeljeno na TNF inhibitoru.

Crohnova bolest je vrsta kronične upalne bolesti crijeva (IBD) koja može zahvatiti bilo koji dio ljudskog probavnog trakta. Oralna primjena inhibitora faktora tumorske nekroze (TNF) prva je linija liječenja umjerene do teške Crohnove bolesti; međutim, inhibitori TNF-a povezani su sa širokim rasponom nuspojava, pri čemu neki pacijenti također pokazuju neadekvatan odgovor na inhibitore TNF-a. Stoga ostaje hitna potreba za razvojem alternativnih bioloških sredstava s različitim načinima djelovanja za liječenje ove iscrpljujuće bolesti.

Interleukin-23 (IL-23) je proupalni citokin koji se sastoji od p40 podjedinice zajedničke s IL-12 i jedinstvene p19 podjedinice koja ima ključnu ulogu u upali kože, zglobova i probavnog sustava.

Ustekinumab i risankizumab su humanizirana monoklonska protutijela koja se selektivno vežu za podjedinice p40, odnosno p19. Prethodna klinička ispitivanja ukazala su na terapijsku učinkovitost ovih antitijela protiv plak psorijaze, psorijatičnog artritisa i Crohnove bolesti.

U 24. tjednu klinička remisija nastupila je u 58% bolesnika liječenih risankizumabom i 39% bolesnika liječenih ustekinumabom. Analiza ishoda primarnog liječenja u 48. tjednu otkrila je da se endoskopska remisija bolesti dogodila u 31% odnosno 16% bolesnika liječenih risankizumabom i ustekinumabom, što ukazuje na superiornu učinkovitost risankizumaba u usporedbi s ustekinumabom.

Risankizumab je učinkovitiji od ustekinumaba u poboljšanju dnevne učestalosti stolice, bolova u trbuhu, cijeljenju sluznice i kvaliteti života povezanoj sa zdravljem. Niža incidencija hospitalizacije zbog Crohnove ili bilo koje druge bolesti primijećena je u skupini koja je primala risankizumab u usporedbi s onom u skupini koja je primala ustekinumab.

Rizik od ozbiljnih nuspojava povezanih s pogoršanjem temeljne Crohnove bolesti bio je manji u skupini koja je primala risankizumab u usporedbi s primateljima ustekinumaba.

Izvor:
The New England Journal of Medicine