Sastojak majčina mlijeka može inhibirati rast patogenih bakterija

Rezultati nove studije ukazuju da glicerol monolaurat (GML), sastojak majčina mlijeka, može snažno inhibirati rast patogenih bakterija. Inače, koncentracija glicerol monolaurata u majčinom mlijeku je 200 puta veća nego u kravljem mlijeku, a dojenačke formule ga ne sadrže.
Smatra se da bi buduća istraživanja trebala utvrdit može li glicerol monolaurat biti koristan dodatak kravljem mlijeku i dojenačkoj formuli.
Za razliku od antibiotika koji uništavaju korisne i patogene bakterije, glicerol monolaurat je mnogo selektivniji, naime, on uništava samo patogene bakterije i to bakterije Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis i Clostridium perfringens.
Jednako tako, pokazalo se da GML inhibira upalu u epitelnim stanicama, koje usmjeravaju crijeva i ostale površine sluznice. Inače, upala može oštetiti epitelne stanice i pridonijeti osjetljivosti na bakterijske i virusne infekcije.
Izvor:
National Jewish Health