Stanična imunoterapija pruža nadu u borbi protiv solidnih tumora


Stanična imunoterapija pruža nadu u borbi protiv solidnih tumora

Rani rezultati malog kliničkog ispitivanja pružaju dokaze da novi pristup stanične imunoterapije može biti učinkovit u liječenju metastatskih solidnih tumora. 

U kliničkom ispitivanju znanstvenici su genetski modificirali normalne bijele krvne stanice, poznate kao limfociti, od svakog pacijenta, kako bi proizveli receptore koji prepoznaju i napadaju njihove specifične stanice raka. Ovi početni rezultati potječu od ljudi s metastatskim kolorektalnim rakom koji su već bili podvrgnuti višestrukim ranijim tretmanima. Personalizirana imunoterapija smanjila je tumore kod nekoliko pacijenata i uspjela spriječiti ponovni rast tumora do sedam mjeseci.

Jedan oblik stanične imunoterapije, terapija T-stanicama himernog antigenskog receptora (CAR), već se pokazala učinkovitom protiv nekih vrsta raka krvi, a druga, nazvana terapija limfocitima koji infiltriraju tumore (TIL), pokazala se učinkovitom protiv metastatskog melanoma.

Novi pristup prevladava dva izazova u staničnoj imunoterapiji: kako proizvesti veliki broj T stanica koje mogu specifično prepoznati stanice raka i kako potaknuti sposobnost modificiranih T stanica da se množe nakon što se vrate pacijentu.

Rak debelog crijeva samo je jedan od mnogih solidnih tumora koje znanstvenici proučavaju. Ispitivanje je još u tijeku i uključuje pacijente s različitim vrstama solidnih karcinoma.

Izvor:
Nature Medicine