Štiti li vitamin D od raka?
Izgleda da bi visoke razine vitamina D mogle biti povezane s manjim rizikom od razvoja nekih vrsta karcinoma, ukazuje nova studija. Istraživanje provedeno u Japanu ukazuje da bi vitamin D mogao biti osobito učinkovit u zaštiti od raka jetre.
Inače, oko 90 posto vitamina D naše tijelo proizvodi nakon izlaganja sunčevim zrakama, a samo 10 posto vitamina D dobivamo iz hrane. Najviše vitamina D nalazimo u ribljem ulju i ribljem mesu, zatim mlijeku i mliječnim proizvodima, obogaćenim žitaricama, žutanjku, kvascu i jetri.
Rezultati ovog istraživanja pokazali su da su osobe koje su imale najviše razine vitamina D, imale u odnosu na osobe s niskim razinama vitamina D, 22 posto manji rizik od razvoja karcinoma.
Također, valja spomenuti da nije jasno je li nedostatak vitamina D odraz lošeg općeg zdravlja, ili on ima izravan utjecaj na rizik od raka.
Izvor:
BMJ