Upalna aktivnost kod reumatoidnog artritisa utječe na kognitivnu funkciju


Upalna aktivnost kod reumatoidnog artritisa utječe na kognitivnu funkciju

Upalna aktivnost u tijelu uzrokovana reumatoidnim artritisom povezana je sa specifičnim kognitivnim oštećenjima, otkriva nova studija. To su smanjene vizualno-prostorne sposobnosti, prisjećanje, apstraktno mišljenje i izvršne funkcije radnog pamćenja, koncentracije i inhibicije.

Valja spomenuti, da je upalna aktivnost kod reumatoidnog artritisa povezana s različitim sustavnim učincima, uključujući i na mozak.

Ovo istraživanje je pokazalo da su bolesnici s kognitivnim poremećajima imali značajniju i trajniju upalnu aktivnost od onih pacijenata koji su zadržali svoju kognitivnu funkciju. I češće su imali simptome depresije i slabiju fizičku sposobnost.

Čimbenici povezani s najvećim rizikom od kognitivnog oštećenja među pacijentima bili su pretilost (gotovo 6 puta veći rizik) i upalna aktivnost tijekom bolesti (oko dvostruko veći rizik). Kao i u općoj populaciji, starija dob i niža obrazovna postignuća također su bili čimbenici rizika.

Kao objašnjenje svojih otkrića, znanstvenici ukazuju na prethodne sugestije da bi kronična upala, autoimuni procesi i trajni simptomi boli i umora povezani s reumatoidnim artritisom mogli poduprijeti smanjenje kognitivnih funkcija.

Smatra se, da ovi rezultati podupiru hipotezu da je reumatoidni artritis, kronična sustavna upalna bolest koja zahvaća više sustava, uključujući neuralno tkivo. Jednako tako, rezultati naglašavaju važnost ranije i strože kontrole aktivnosti artritisa i potrebu za novim terapijskim strategijama usmjerenim na povezane čimbenike, s ciljem ublažavanja rizika od kognitivnog oštećenja kod pacijenata s reumatoidnim artritisom.

Izvor:
RMD Open