Varijacije leptina mogu utjecati na zdravlje mozga i razvoj demencije


Varijacije leptina mogu utjecati na zdravlje mozga i razvoj demencije

Više razine leptina, hormona koji pomaže u održavanju normalne tjelesne težine, povezane su s boljim prijenosom signala bijele tvari u mozgu kod odraslih osoba srednje dobi, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati podupiru poznatu ulogu varijacija leptina u riziku od demencije u kasnoj životnoj dobi povezujući njegov nedostatak s promjenama u strukturi bijele tvari, što je rani događaj u procesu kognitivnog oštećenja uslijed Alzheimerove bolesti ili vaskularne demencije.

Inače, leptin je adipokin odgovoran za središnju kontrolu unosa hrane i energetske homeostaze, a uključen je u niz neurofizioloških funkcija, uključujući razvoj mozga, neurogenezu i neuroprotekciju.

Zbog ovih učinaka, smatra se vjerojatnim mehanizmom na putu koji vodi od pretilosti do Alzheimerove bolesti. To je potkrijepljeno otkrićima koja povezuju više razine leptina s nižim rizikom od slučajne Alzheimerove bolesti i blagim kognitivnim oštećenjem, kao i boljim strukturnim pokazateljima mozga kod starijih odraslih osoba, navodi se u studiji.

Izvor:
Alzheimer's & Dementia