Važnost vašeg crijevnog mikrobioma za svakodnevnu dobrobit


Važnost vašeg crijevnog mikrobioma za svakodnevnu dobrobit

Ne razmišljamo mnogo o tome, ali živimo sretno i u zajedništvu s trilijunima bakterija svaki dan. One postoje na našoj koži te u našim crijevnim, genitourinarnim i dišnim putovima. Te se bakterije općenito nazivaju ljudskim mikrobiomom. Ravnoteža između tih prijateljskih i ostalih bakterija koje uzrokuju bolesti pomaže nam da budemo zdravi. 

Zamislite bakterije koje žive u vama kao amazonsku prašumu. Amazona vrvi velikom raznolikošću životinja i biljaka koje su blisko povezane. Krčenje šuma i onečišćenje mogu prouzročiti gubitak određene vrste, a osjetljivi ekosustav Amazone više nije tako robustan kao što je nekad bio. To vrijedi i za crijeva. Potreban nam je raznolik raspon bakterija, u dovoljno velikom broju, za održavanje zdravlja našega probavnog sustava i za opću dobrobit.

Prehrana ima najveći utjecaj na crijevni mikrobiom i naše zdravlje. Pri donošenju odluka o načinu zdrave prehrane, vrijedno je razmotriti koja je hrana dobra za crijevne mikrobe. Važan je cilj poticanje mikrobne raznolikosti. Prehrana koja sadržava širok izbor voća i povrća pomaže u stvaranju raznolikog i bogatog mikrobioma, a prehrana s niskim udjelom hranjivih tvari i vlakana – poput brze ili prerađene hrane bogate kalorijama – povezana je sa slabom mikrobnom raznolikošću. Neki su istraživači upozorili da prehrana koja obiluje prerađenom hranom i ima malo biljne raznolikosti (odnosno cjelovitog voća i povrća) potencijalno više šteti crijevnom mikrobiomu od upotrebe antibiotika.1

Dodavanje živih bakterijskih sojeva može popuniti sve praznine za ljude koji prehranom ne dobivaju dovoljno korisnih ili prijateljskih mikroba ili koji traže pomoć za povremene stresne čimbenike u načinu života. Istraživanja upućuju na to da određeni živi sojevi bakterija mogu pomoći probavnom i imunosnom zdravlju. 2,3,4

SOLGAR ULTIBIO IMMUNE – zdrava sluznica osnova je zdravog imuniteta

Zdrav imunosni sustav ključan je za svakodnevno održavanje dobrog općeg stanja organizma te ima ulogu u zaštiti od štetnih mikroorganizama (virusa, bakterija, gljivica), njihovih otrova, ali i vlastitih izmijenjenih i istrošenih stanica. Kao prva crta obrane i zaštite u našem su organizmu koža i sluznice. Zbog toga je vrlo važno brigu o imunitetu dovesti u neposrednu vezu sa zdravljem i održavanjem kože i sluznica.

Solgarov Ultibio Immune nova je generacija potpore za imunosnu obranu. Ta sinergijska formulacija sadržava dva jedinstvena, patentirana, pH stabilna i klinički testirana soja bakterijskih kultura Lactobacillus plantarum HEAL9 i Lactobacillus paracasei 8700:2 te tri različita nutrijenta koji pridonose normalnoj funkciji imunosnog sustava – vitamin D3, vitamin B12 u aktivnom obliku metilkobalamina i vitamin A. 

Kada se uzimaju jedanput na dan, vitamin D3, vitamin B12 i vitamin A zajedno s bakterijskim kulturama u Solgar Ultibio Immune djeluju specifično i učinkovito kako bi pomogli i poduprli rad imunosne obrane. 

Važno je držati se uravnotežene i raznovrsne prehrane te zdravog načina života.

 

Literatura:

  1. McDonald, D., Hyde, E., Debelius, J. W. et al. American Gut: an Open Platform for Citizen Science Microbiome Research. mSystems. 2018. doi:10.1128/msystems.00031-18
  2. Niedzielin, K., Kordecki, H., Birkenfeld, B. A controlled, double-blind, randomized study on the efficacy of Lactobacillus plantarum 299V in patients with irritable bowel syndrome. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2001;13(10):1143–1147. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11711768. Accessed July 18, 2019.
  3. Rask, C., Adlerberth, I., Berggren, A., Ahrén, I. L., Wold, A. E. Differential effect on cell-mediated immunity in human volunteers after intake of different lactobacilli. Clin Exp Immunol. 2013;172(2):321–332. doi:10.1111/cei.12055
  4. Berggren, A., Lazou Ahrén, I., Larsson, N., Önning, G. Randomised, double-blind and placebo-controlled study using new probiotic lactobacilli for strengthening the body immune defence against viral infections. Eur J Nutr. 2011;50(3):203–210. doi:10.1007/s00394-010-0127-6

Oglasna vijest