Veći unos masnih kiselina u prehrani povezan s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca
U nedavnom istraživanju znanstvenici su istraživali povezanost između unosa masnih kiselina iz hrane i vjerojatnosti razvoja bubrežnih kamenaca među odraslim osobama. Rezultati su pokazali da ljudi koji konzumiraju više polinezasićenih masnih kiselina (PUFA), mononezasićenih masnih kiselina (MUFA) i zasićenih masnih kiselina (SFA) mogu imati veće izglede za razvoj bubrežnih kamenaca.
Bubrežni kamenci postali su rastući globalni zdravstveni problem, s rastućim stopama pojavnosti koje utječu i na zdravstvene sustave i na kvalitetu života pojedinaca.
Razvoj bubrežnih kamenaca uključuje različite čimbenike, uključujući genetsku predispoziciju i utjecaje okoliša, posebno prehrambene navike.
Prehrana igra značajnu ulogu u stvaranju bubrežnih kamenaca. Stručnjaci univerzalno preporučuju visoke razine unosa tekućine, dok druge komponente prehrane imaju različite učinke.
Dok uravnoteženi unos kalcija pomaže u sprječavanju određenih kamenaca, pretjerani unos životinjskih bjelančevina i natrija povećava rizik. Prehrana bogata cjelovitim žitaricama, povrćem i voćem može ponuditi zaštitne prednosti mijenjanjem kiselosti urina i smanjenjem minerala koji stvaraju kamence.
Izvor:
Scientific Reports