30.04.2024. 22:0429.01.2011. 16:50
| Mr. sc. Dean Delić, dr. med. | Cybermed d.o.o.
Čimbenici koji povećavaju rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca su sljedeći:
Osobna ili obiteljska povijest bolesti bubrežnih kamenaca - Ako netko u vašoj obitelji ima bubrežne kamence, veća je vjerojatnost da ćete ih dobiti i vi. Ukoliko ste već imali jedan ili više bubrežnih kamenaca, rizik da kod vas nastane novi kamenac je povećan.
Odrasla dob - Bubrežni kamenci najčešće nastaju u odraslih osoba starih 40 i više godina, ali bubrežni kamenci se mogu pojaviti u bilo kojoj dobi.
Muški spol - Kod muškaraca se bubrežni kamenci stvaraju češće.
Dehidracija - Ako svaki dan ne pijete dovoljno vode, povećava se rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca. Ljudi koji žive u vrućem podneblju i koji se jako znoje trebaju piti više vode nego drugi ljudi.
Prehrana - Ako jedete hranu bogatu bjelančevinama, solju ili šećerom, kod vas je rizik od stvaranja nekih vrsta bubrežnih kamenaca povećan.
Pretilost - Visoki indeks tjelesne mase (ITM), povećani opseg struka i povećana tjelesna težina povezani su s povećanim rizikom od nastanka bubrežnih kamenaca.
Probavne bolesti i kirurški zahvat - Želučana premosnica, upalna bolest crijeva ili kronični proljev mogu izazvati promjene u probavnom procesu i utjecati na apsorpciju kalcija te tako povećati razinu tvari koje stvaraju kamence u vašoj mokraći.
Druga medicinska stanja - Bolesti i stanja koja mogu povećati rizik od nastanka bubrežnih kamenaca su renalna tubularna acidoza, cistinurija, hiperparatiroidizam i neke infekcije urinarnog trakta.
U nedavnom istraživanju znanstvenici su istraživali povezanost između unosa masnih kiselina iz hrane i vjerojatnosti razvoja bubrežnih kamenaca među odraslim osobama. Rezultati su pokazali da ljudi koji konzumiraju više polinezasićenih masnih kiselina (PUFA), mononezasićenih masnih kiselina (MUFA) i zasićenih masnih kiselina (SFA) mogu imati veće izglede za razvoj bubrežnih kamenaca.
30.11.2024. 14:3629.11.2024. 23:54
| JAMA Network Open | Mr. sc. Dean Delić, dr. med.
Analiza 18 kliničkih ispitivanja pokazala je da ispijanje veće količine vode bila povezana sa statistički značajnim većim gubitkom tjelesne težine i manjim brojem slučajeva nefrolitijaze (bubrežni kamenci).