Veći unos ultraprerađene hrane povećava rizik od smrti od raka gastrointestinalnog sustava


Veći unos ultraprerađene hrane povećava rizik od smrti od raka gastrointestinalnog sustava

Rezultati nove studije ukazuju da je veći unos ultraprerađene hrane povezan s povećanim rizikom od smrtnosti od svih uzroka i smrtnosti od raka gastrointestinalnog sustava, naglašavajući potrebu za intervencijama u prehrani.

Prethodno istraživanje identificiralo je kronične bolesti poput raka, dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti kao vodeće pokretače smrtnosti u cijelom svijetu, pri čemu je prehrana značajan promjenjivi čimbenik prevencije.

Ultraprerađene namirnice sada čine između 30% i 50% dnevnog unosa kalorija na globalnoj razini, povećavajući se čak i u mediteranskim regijama koje su tradicionalno poznate po zdravijoj prehrani. Nova klasifikacija naglašava industrijski proizvedenu prirodu ultraprerađene hrane, često s dekonstruiranim komponentama hrane i aditivima, s visokim udjelom šećera i masti, ali nedostatkom hranjivih tvari.

Studije su povezale konzumaciju ultraprerađene hrane s raznim zdravstvenim rizicima, uključujući crijevnu disbiozu i povećani rizik od raka, osobito kolorektalnog raka.

Izvor:
Nutrients