Visoka konzumacija uobičajenog umjetnog zaslađivača smanjuje aktivaciju T-stanica


Visoka konzumacija uobičajenog umjetnog zaslađivača smanjuje aktivaciju T-stanica

Znanstvenici s Francis Crick Institute otkrili su da visoka konzumacija uobičajenog umjetnog zaslađivača, sukraloze, smanjuje aktivaciju T-stanica, važne komponente imunološkog sustava, kod miševa.

Ako se slični učinak potvrdi i kod ljudi, jednog bi se dana mogao koristiti u terapiji za ublažavanje odgovora T-stanica. Na primjer, kod pacijenata s autoimunim bolestima koji pate od nekontrolirane aktivacije T stanica.

Sukraloza je umjetno sladilo, oko 600 puta slađe od šećera, koje se često koristi u pićima i hrani. Poput mnogih drugih umjetnih sladila, učinci sukraloze na tijelo još nisu u potpunosti razjašnjeni, iako su nedavne studije pokazale da sukraloza može utjecati na ljudsko zdravlje utječući na mikrobiom.

Izvor:
Nature